21 de març 2014

Dia Mundial de la Poesia

La UNESCO va declarar el dia 21 de març, Dia Mundial de la Poesia, per festejar-ho es celebra una gran festa de la paraula i les lletres amb tot un seguit d’iniciatives, presencials i/o a través de la xarxa, arreu dels territoris de parla catalana. Es fa la tria d'un autor/a, que escriu un poema que és traduït a nombroses llengües, mostrant la riquesa mundial de la poesia. Enguany es tracta del poema “Tan sols la paraula nua”, de Montserrat Abelló, que serà recitat a la Biblioteca Dos Rius, en diferents llengües, per alumnes dels Cursos de Català de Torelló

Montserrat Abelló (Tarragona, 1918) és poeta i traductora. Va iniciar la seva trajectòria literària el 1963 amb “Vida diària” i ha publicat, entre d’altres, “Foc a les mans” (1990), “Dins l'esfera del temps” (1998), “Memòria de tu i de mi” (2006) i “El fred íntim del silenci” (2009) També ha fet nombroses traduccions de poesia tant del català a l'anglès com de l'anglès al català, traduccions d’autores tan significatives com ara Adrienne Rich, Sylvia Plath, Anne Sexton o Margaret Atwood. Per la seva trajectòria, i també per la publicació de l'antologia “Cares a la finestra: 20 dones poetes de parla anglesa del segle XX” (1993), va rebre la Creu de Sant Jordi, l’any 1998. L'any 2008 va ser guardonada amb el Premi Jaume Fuster dels Escriptors en Llengua Catalana, el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes i el Premi Nacional de Cultura. 

19 de març 2014

En 80 dias

“En 80 dias” és un film, dirigit el 2010 per José Mari Goenaga i Jon Garaño, on es contraposen dues realitats en aparença contràries: la vellesa i l'homosexualitat i reflecteix la manera de pensar de la gent gran, representant la conservadora forma de vida de Axun i Juan Mari, davant de l'actitud liberal de seva jove neboda Garazi.

)
Axun (Itziar Aizpuru) és una dona de 70 anys, discreta, casada amb un home rude, que viu una vida tradicional en un mas de Donosti. Tenen una filla però viu a Califòrnia i a més és bastant esquerpa amb la seva mare. La seva vida és senzilla i lligada als condicionaments socials del que ha de ser la vida d'una mestressa de casa sense moltes il·lusions, amb una vida del tot feta i sense esperar ja res. Maite (Mariasun Pagoaga), és una dona lesbiana que treballa com a professora de piano, alegre, sense lligar-se a res i amb il·lusió per fer coses noves en el moment que arribi la seva jubilació. Totes dues coincideixen a l'habitació d'un hospital; Axun cuidant al seu gendre i Maite al seu germà . Les dues dones entaulen conversa sense reconèixer-se , fins que dies més tard s'adonen que eren molt amigues en la seva adolescència.

"80 egunean" tracta amb valentia la relació homosexual però d'una forma continguda, plena de gestos, de mirades, de subtilesa, de delicadesa... pausada, mai avorrida ni caient en sensibleries barates ni en dramatismes gratuïts. Real, propera , veraç. La pel·lícula està plena de pinzellades quotidianes que ens acosten als personatges. Les escenes a l'illa de la platja de La Conxa són simpàtiques, entendridores i molt emotives. Perquè la pel·lícula també té la seva part simpàtica, sí , escenes que fan somriure . La vida al cap i a la fi està plena de llàgrimes però també d’alegries.

17 de març 2014

"Llegir al teatre : trobada de clubs de lectura al TNCDissabte 15, de març , va tenir lloc la trobada dels clubs de lectura que participen al programa
                                “Llegir al teatre”

Al matí, l’Assumpta Arimany, conductora del Club de Lectura de la Gent Gran, de Torelló, va assistir a una sessió de formació sobre els textos que es treballen al club: El cantador, de Serafí Pitarra, i  El joc de l’amor i de l’atzar, de Pierre Marivaux. En aquesta sessió els va acompanyar, entre altres experts, en Josep Maria Flotats, que juntament amb l’equip tècnic del TNC, així com l’equip artístic que està posant en escena aquestes obres.

A la tarda, va tenir lloc una trobada dels 13 clubs participants, que van poder compartir berenar i conversa amb en Josep M. Benet i Jornet, i Carme Fenoll, cap del Servei de Biblioteques.

La jornada va finalitzar amb l’assistència a l’espectacle : Doña Rosita la soltera o el lenguaje de las flores de Federico García Lorca, magníficament interpretada per Nora Navas.

“Llegir al teatre” va néixer de la col·laboració entre el TNC i el Servei de Biblioteques amb la voluntat de crear, o incentivar els clubs de lectura de les biblioteques públiques d’arreu de Catalunya a l’entorn de textos teatrals, per tal 
de millorar la formació dels espectadors i implicar la ciutadania respecte al fet teatral i la cultura en general.

Trobareu més informació a: